måndag 17 maj 2010

Företagsekonomi för nybörjaren

Idag var på informationsmöte hos skatteverket. En trevlig kvinna förklarade för mig hur man sköter det ekonomiska i ett företag. Det är mycket att ta in och mycket som jag inte är helt säker på att jag förstod rätt. Jag gick därifrån tidigt på morgonen och med fyra broschyrer som jag ska läsa igenom. Jag har en hel hög med broschyrer om företagande som jag ögnar igenom vid tillfället.

Jag borde nog sätta en deadline för när jag faktiskt gör saker och ting. Det kommer inte att gå fort och lär inte hända förrän jag känner att jag har översiktlig koll på det ekonomiska läget. Ekonomi är lite som att lära sig ett nytt språk, saker som i vardagen kallas dittan och dattan heter någonting annat med den korrekta terminologin och det gäller att ha koll på att man menar det man säger, annars kan det bli lite galet.

Ibland så överväger jag att gå en kurs i företagsekonomi för att lugna ner mig själv och få tummen ur och göra vettiga saker. Jag börjar nog med att läsa igenom alla häften jag fick och sen kanske jag har bättre koll. Det ligger hur mycket papper och häften som helst om arbetssökning, nyföretagande och ekonomi på mitt skrivbord just nu. Kanske är det läge att investera i en pärm att lägga saker i. En pärm med plastfickor som man kan ha häftena i.

Jag sov bara två timmar inatt, men det märkt inte egentligen på mig idag. Jag mår bra och har startat en ny blogg för att komma igång med min träning och leva ett lite sundare liv. Det behövs och jag ska försöka skriva ett par inlägg i veckan i den bloggen. Jag kommer nog att dela in inläggen som känns personliga och inte direkt har med litteratur, samhälle och jobb att göra där.

söndag 2 maj 2010

April, april!

Jag har inte skrivit någonting alls i april. Ändå har jag gjort en hel del i april, bland annat har det varit UppCon, arbetsmarknads- och starta eget-kurser, en roadtrip till Umeå och Valborgsfirande. Det jag skulle kunna skylla på är att jag inte har haft tid, men det har jag. Jag har fyra eller fem opostade inlägg i min lista som jag funderat ihop och förkastat tills vidare. Egentligen borde jag nog bara lägga upp dem och se om någon vilsen själ hittar den här bloggen.

Jag har också lagt till lite ny layout på bloggen i min favoritfärg lila. Förmodligen kommer jag att ändra på det i framtiden, om jag känner min osaliga själv rätt, men tills vidare är jag väldigt nöjd med den och den får stå.

Appropå starta eget är jag i ett slags moment 22 just nu. Jag är rädd för alla ekonomiska aspekter av företagande, jag är fruktansvärt blyg och är inte speciellt bekväm med att stå i centrum. Samtidigt kommer jag inte att kunna jobba om jag inte startar eget. Inom den närmaste tiden kommer jag att söka information om bokföring, skatter och annat roligt för att bli lite säkrare på min sak. Som översättare jobbar man på frilansbasis och till det krävs ett eget företag.

Det finns nuförtiden företag som tycks leva på folk som är osäkra på om de vill starta företag eller inte. Jag har hittat två företag som är villiga att "anställa" mig och ta hand om det ekonomiska åt mig - mot en procent av vinsten. Min skeptiska natur säger mig att det här inte riktigt är något för mig, för om jag mot all förmodan sparkar igång företaget innan sommaren kommer jag nog att ha svårt nog att klara mig på det jag får in om jag ens kommer att gå med vinst första året utan att någon annan vill tjäna pengar på mig. Så fort ekonomi och skatter kommer på tal blir jag paranoid utan anledning. Jag har nog sett ett eller sju avsnitt för mycket av Lyxfällan och är livrädd för att hamna i den situationen själv.

Mitt mål i med företaget och att arbeta är att kunna klara mig själv på att göra något jag tycker om. Jag är medveten om att jag nog kommer att behöva jobba vid sidan om med något annat innan jag blir självförsörjande som översättare (om jag någonsin blir det), det gäller bara att våga ta det första och största steget. I arbetslöshetens Sverige känns det som en avlägsen dröm, jag tänker försöka ändå. Nästa vecka tänker jag fråga AMS om de kan ge mig något slags stöd inför starten eller om jag får leva på luft och kärlek i sommar alternativt ta ett lån.