fredag 19 februari 2010

OMG plagiat!

J.K Rowling stäms för att Harry Potter och där främst Den flammande bägaren påminner om en bok som författaren Adrian Jacobs skrivit. Jacobs själv dog 1997 så det är hans dödsbo som vill åt pengarna. Likheterna sägs vara slående och "bortom allt tvivel" snodda från den mindre framgångsrika Jacobs som dog utblottad. Agenten tror att Rowlings kan bli tvungen att punga ut med minst en miljard kronor.Rowling själv hävdar att anklagelserna är absurda och att hon aldrig hört talas om Willy the Wizard från 1987 som hon sägs ha plagierat. Det här brukar hända när författare blir rika och berömda. Folk vill åt pengarna och hävdar att de stulit deras idéer. Men det finns en hemsida som lagt upp massor av lösryckta citat ur böckerna. Willy the Wizard verkar vara lite mer humoristiskt lagd än Harry Potter. Jag länkar till den här för de som vill göra lite ordentligare research.

Kanske handlar det om ett omedvetet lån? Jag minns inte ens hälften av titlarna på alla böcker jag har läst, men ofta så dyker det upp saker böcker som inspirerar mig till att hitta på nya vinklingar eller versioner på samma koncept. Det finns inte särskilt många saker som man kan skriva om som inte redan har tagits upp av någon. Det finns en kontroversiell och inte helt övertygande psykologisk förklaring som kallas kryptomnesi, vilket innebär att man omedvetet tror att någon annan än den faktiska upphovsmannen ligger bakom en idé eller tanke. Oftast är det man själv och det är tydligen vanligare ifall upphovsmannen har samma kön som man själv. Detta ska ha drabbat bland annat lingvisten Helen Keller.

Njaa... Jacobs' dödsbo har även stämt eBay för att vara säkra på att vara de enda som säljer boken och har stämt Rowling tidigare för plagiat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar