tisdag 2 februari 2010

Statistik, lögn och förbannad dikt eller konsten att trolla med siffror

I söndags under partiledardebatten drog Fredrik Reinfeldt upp statistik som han fått i present av finansdepartementet. Enligt den hade 100.000 personer fått jobb under alliansens styre, men siffrorna stämde inte eftersom man kartlagt fel åldersgrupp.

Det är valår i år. Då kommer opinionsundersökningarna allt tätare och visar vad svenska befolkningen egentligen tycker. Jag tar alla dessa undersökningar med en stor nypa salt, speciellt som de görs via internet. Opinionsundersökningar går att styra om man ställer rätt vinklade frågot. Internetundersökningar går däremot att spamma bortom all igenkänlighet och är statistiskt osäkra. Det finns ändå många företag som sysslar med detta. Varför? Jo, för att det är billigt. Man slipper betala för att ringa upp massa människor eftersom materialet sköter sig självt. Det största problemet är att man då riskerar att inte få ett tvärsnitt av befolkningen utan enbart specialintresserade.

Nu är ju förhoppningsvis inte finansdepartementets undersökning gjord på internet, men siffrorna är vridna eftersom den nya undersökta gruppen är större än den som undersöktes 2006. Säga vad man vill om politiker men att inte riktigt faktakolla siffror i förväg är i min mening en lite allvarligare prick i registret än att äga en dyr väska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar